ОРАЗА ҰСТАҒАНДА ПАЙДАЛЫ ЖӘНЕ ЗИЯН ТАҒАМДАР

ОРАЗА ҰСТАҒАНДА ПАЙДАЛЫ ЖӘНЕ ЗИЯН ТАҒАМДАР

Күллі мұсылмандардың қасиетті саналатын Рамазан айы осы бейсенбіден жұмаға қараған түні басталады, яғни 24 сәуір, Жұма – рамазан айының алғашқы күні. Ауыз бекітуге ниет еткен әрбір жанға Оразаңыз бен тілегіңіз қабыл болсын дейміз.

Осы орайда «Ораза тұтатын кісі қандай тағамдарды пайдаланғаны дұрыс, ал қайсысы зиян?» деген сұраққа «Хазрет Сұлтан» мешітінің имамы Ғазиз Ахметтен Kazakh TV арнасының тілшісі жауап алды. Жауапты сізге ыңғайлы болу үшін, суреттер арқылы тізім ретінде жасадық.

ЕСКЕРТУ: Суды тамақтанып болған соң ішкен абзал. «Күндіз шөлдеп қалмайын» деп таңертең суды тым көп ішуге де болмайды, тамақты да асықпай, аз мөлшерде жеңіз, қарным ашып қалады деп тым қатты тойып алмаңыз!

 

ПАЙДАЛЫ ТАҒАМДАР: 

1. Су

 

2.  Құрма

 

3.  Сорпалы тамақ

 

4.  Бадам (миндаль) және жаңғақтар

 

5.      Арпа, бидай, фасоль, тары, күріш, жүгері, қарақұмық

 

6.  Ботқа түрлері (каша)

 

7.  Сүт өнімдері: айран, сүт, ірімшік және т.б.

 

8.  Жеміс-жидектер: алма, алмұрт, банан, жүзім, мандарин, киви және т.б.

 

9.  Көкөністер: сәбіз, картоп, орамжапырақ, қызанақ, қиыр, кәді т.б.

 

10.  Талқан

 

11.  Құс еті

 

12.  Қайнатылған ет

 

13.  Балық

 

ЗИЯН ТАҒАМДАР:

 

1. Тұзы көп тағам

 

2.  Майлы тағам

 

3.  Жұмыртқа

 

4.  Ащы тағам

 

5.  Қамырдан жасалған ауыр тағамдар

 

6.  Тәттілер (торт, шоколад т.б. кондитерлік өнімдер)

 

7.  Қанты көп шырындар

 

8.  Кофе, қою шай, газдалған сусын

9.  Майонез

 

10.  Фаст-фуд, гамбургер, фри

 

11.  Колбаса түрлері

 

Дайындаған: Гүлниса Кожахметова